Mumsig kvällsmat

Kände mig fantasifull ikväll och slängde ihop något nytt, vilket blev mycket gott! Det blev qournfileér med smak av ingefära, chili, vitlök och parmesan. Till detta gjorde jag en bönsallad med fetaost och melon. En mycket lyckad rätt, vars recept coming up!


Årets första plurr

Lördag till söndag spenderades i sommarstugan på Österlen med mamma. Det var rent ut sagt alldeles underbart. När jag var där kände jag för första gången att ja, nu är det sommar. Vackert väder, vilket betydde att möjligheten att vandra de 100 meterna till stranden känndes mycket lockande. Men inte bara för att sola, utan ett dopp var tvunget. Som liten var jag som sälen i vattnet, kunde bada när som helst. Havet vid Österlen är aldrig kännt för att vara särskilt varmt, men när det har örsregnat i nästan en vecka är det extremt kallt. Men jag stod på mig när jag var mindre och spurtade ner till strandkanten och galopperade ut i vågorna. Och med en 6 år äldre storebror och grannbarn i hans ålder, så var jag ju på ett sätt tvungen. Ja, för att kunna hänga med dem.

Men även långa promenader i sanden blev det av. Det är underbart att bara gå.
Tror att om man är uppväxt vi havet, så har man alltid ett behov att möta havet så ofta man kan och säga hej nu är jag här igen och ta ett djupt andetag och upptäcka att ja, det går att andas riktigt djupt utan att falla i tusen bitar.
    Ja, längtar helt enkelt tillbaka till Juleboda. Bättre att vara där än att sitta hemma och läsa körteori.

Igår blev det en löprunda i Skrylle med pappa. I värmen, sjukt varmt. Det blev iaf milen och det gick fantastiskt bra även denna gång! Jätteroligt.

Qourn alá relish och ugnsrostade rotfrukter med feta

Oo, det är så gott! Qourn, som kan bli väldigt tråkigt, piffas lätt upp med bl.a. relish. Och vem säger nej till nypotatis, morötter, palsternacka och fetaost, som ugnsrostas perfekt knaprigt och doftar sommar av rosmarin... Mums! 


              

Qourn alà relish (2 - 3 port. Tid: ca 20 min)
                                                                                                        
 
300 g qourn grytbitar
1 liten rödlök
1 dl soltorkade tomater i olja
7 msk relish
1/2 dl vatten
2 nypor tokad oregano
1 nypa torkad röd chili
2 msk hackad basilika
1 tsk grönsaksbuljong

Gör såhär:

Hacka rödlöken och de soltorkade tomaterna och fräs sedan detta i en stekpanna tillsammans med lite olja, chili, basilika och oregano. Lägg därefter i grytbitarna och låt även dessa fräsa i några minuter. Häll över vattnet och relishen samt grönsaksbuljongen. Rör om och låt allt puttra samman i några minuter. Se till att qournen är klar och smaka därefter av med salt och peppar.
Klar för servering!

Ugnsrostade rotfrukter med feta (2port. Tid: ca 40 min)

2 stora morötter
8 små nypotatisar
1 stor palsternacka
1/2 - 3/4 pkt fetaost
rosmarin, svartpeppar och örtsalt

Gör såhär:

Skala rotfrukterna och skär de sedan i lagom stora bitar. Häll lite olja i en ugnsplåt och lätt därefter i rotfrukterna tillsammans med rosmaring, salt och peppar. Variera mängden av kryddor efter egen smak. Sätt in ugnen, som ska stå på 200 g. Sätt gärna på varmluftsugn med grill när rotfrukterna börjar bli klara. Smula över fetasoten och låt denna smälta och få färg.


Ett shoppingbehov stillat

Goddagens! Nyligen hemkommen från stans inre, letat kläder på rean med en vän. Varför är det alltid så att när man har pengar i fickan hittar man aldrig det där perfekta plagget, som alltid annars hänger framme när man är pank!?

Jaja, sånna bekymmer man kan ha...Annars har dagen fyllts med morgonpromenix i solen, arkiverat klart papper(!), tid hos sjukgymnast och ja, shopping. Snart är det dags för träning. Det blir Gerdahallen ikväll (ja, fäktsalen är som sagt inte i normalt skick...). Tänkte köra dubbelpass. Step, vilket jag prövat en gång och inte riktigt kände att jag lyckades med. I dagen tänler jag ställa mig långt bak i salen och försöka dölja mina stapplande ben. Sedan blir det min favorit - afro!

Gårdagen - en eftermiddag och kväll i solens tecken

Försökte vara ute så mycke som möjligt igår eftermiddag, skönt efter att ha varit isolerad under hela förmiddagen. Blev promenix, solning på balkongen och mys i en park med vänner i den underbart sköna sommarkvällen!


  
    



Lunch på coffe break och  stekning på balkong med cola light (beroende o ja...) och bok!


Godmorgon fru och herr sol

Dags att lämna hemmet och bege sig ut i dagens gassande solsken! En kort promenad till pappsens jobb, där jag kommer fortsätta häcka över oändliga högar av papper som beöver sorteras och arkiveras. Puh. Men lite pengar i fickan säger man ju aldrig nej till?

Annars känner jag att sommarean lockar, hoppas hinna titta ner på stan och kika in i några butiker senare. Förhoppningsvis blir det även en fika med en vän på stan. Kvällen ska bland annat ägnas åt övningskörning och den städning hemma som jag fortfarande inte slutförd (jag är lite dålig...).

Coming up: Recept och bilder, bland annat på en god ljummen sallad med varmrökt lax (mumsig, proteinrik och fresh!)

Dags att lätta ankar och masa mig ut och iväg!

Hultsfred here we come!

Oh yeah! Äntligen funkade datorn, och biljetterna är nu köpta och klara. Den 5 juli är det jag och mina vänner som rullar uppåt landet. Kommer bli fantastico!




Shaaaake it!

Har varit och tränat på Gerdahallen i Lund ikväll. Var på Afro, afrikansk inspirerad dans. Så sjukt roligt - och jobbigt. Bara dansa och glömma allt och inget. Terapi.

Sitter nu och ser på Morden i Midsommer. Typisk sommarserie. Lite nostalgi, vi såg alltid på Morden i Midsommer när jag var mindre och hela familjen brukade tillbringa veckor i sträck i sommarstugan på Österlen. Ibland vill man faktiskt bara vara liten igen. Nu sitter jag istället i en lägenhet i Lund och försöker boka tågbiljetter till Hultsfred. Går Inte så bra - datorn har roligt och stör sig...Irriterande.

Ja, dags att återgå till serien!




Herrarna som löser dessa otaliga brott i orten Midsomer

Äntligen ute

Har suttit instängd hela förmiddagen, framför pärmar med avtal som ska arkiveras. Och här nere i Lund är solen framme och det är shortsväder. Man blir inte alls bitter av att sitta inne då...

Nu är jag i alla fall hemma på lunchen, sitter i trädgården och äter, lyssnar på p3 och läser tidningen. Härligt! Men snart är det tillbaka till kontoret....

               vaniljyoghurt och jordgubbar, kan det blir bättre?

ovanifrån

Att lägga om ett golv vid fel tidpunkt

Kan vara sjukt irriterande. Tog mig till fäktsalen, öppnade dörren och möttes i stort sett av en byggarbetsplats. Någon hade visst glömmt säga till oss att golvet skulle lagas. Tack.... Men, vill man träna så vill man. Alltså fick det blir löpning idag igen. Och det gick så bra! Gårdagens löprunda på en mil gick fantastiskt bra. Speciellt efter som jag inte sprungit så långt på riktigt, riktigt länge. Och så tog jag mig runt på en riktigt bra tid! Känslan av att lyckas satt i även idag, och jag sprang med lätta steg genom kvällen. Sprang ca. 7 km.

Att träna mycket betyder att man måste äta en viss mängd av rätt sorts mat. Jag har varit vegetarian i några år, vilket betyder att det är extra viktigt att lägga ner lite tid på att se till att man får i sig allt som ens kropp behöver. Under det senaste året har jag även börjat äta fisk igen - min kropp behövde helt enkelt det proteinet.
    För att kunna bygga muskler behöver man fylla på med främst protein efter träning. De senaste månaderna har jag lagt om min kost, jag äter mer mat och mer proteinrik mat. Och det har gett resultat! Min kropp har utvecklat mer muskler och jag presterar bättre och bättre. Äntligen har jag börjat hitta en balans, som jag är väldigt mån om att ha kvar. Och vet ni vad? Det känns j*vligt bra :) Tipp topp, helt enkelt!

Hemma

Hemma efter jobb och shopping i matvarubutiken... Snart är det dags för träning. Det är fäktning som gäller ikväll. Brukar hålla på i 2h, men det är kortare träningspass denna vecka. Blir nog bara upp emot 1.5h - tyvärr. Bara denna vecka med fäktning, för sedan kör vi ett sommaruppehåll. Gissa vem som kommer få abstinens.

Jobbet idag var helt ok. Lunchade ute i solen med lilla pappsen. Åt en mycket god chevresallad. Ser gott ut, eller vad? 




En cafe latte, en chevresallad och lite solenergi. Perfekt! 




"O-arbetslös"

Idag slipper jag vara en arbetslös ungdom. Eller lite finare uttryckt: inget sommarlov för mig idag. Faktiskt inget sommarlov för mig på hela veckan. Så nu kan man få lite pengar som rullar in efter en veckas gediget arbete, ett arbete vilket i sig dock är särskilt upphetsande. Ska jobba hos pappsens företag, ett extraknäck jag haft under de senaste åren. Basic sekretarar uppgifter. Men förhoppningsvis får jag även göra utskick/broschyrer. Bäst - leka i InDesign! Håller tummarna!

Omelett med tonfisk

Mums! En jättegod omelett som är perfekt när man är hungrig som en varg efter ett hårt träningspass. Servera med en enkel sallad, gärna med avokado i, och keso. 
    Tar ca 20 minuter att göra.

Du behöver för 2 personer:

1 rödlök
6 st soltorkade tomater i olja
1/2 burk (en burk på 150g) tonfisk
3 msk majs
4 ägg
1/3 pkt fetaost
en handfull riven parmesanost
1 msk hackad färsk basilika
2 nypor oregano
2 nypor torkad chili
salt och svartpeppar

Gör såhär:
Strimla rödlöken och de soltorkade tomaterna. Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna och lägg därefter i chilin, oreganon och basilikan. Rör om och lägg i rödlöken och de soltorkade tomaterna. Låt fräsa på medelvärme tills löken sjunkit ihop och lägg då i tonfisken och majsen. Låt detta fräsa i några minuter.
    Knäck under tiden äggen och vispa upp tillsammans med svartpeppar och salt. Själv är jag väldigt försiktig med salt men älskar svartpeppar. Så salta och peppra efter smak. Riv även parmesanosten.
    Häll äggblandningen över stekpannans innehåll och smula därefter över fetaosten och den rivna parmesanosten. Låt omeletten steka tills den är klar. Antingen väljer man att ha en öppen omelett, eller så vänder man omeletten och steker på båda sidorna. Det sistnämnda alternativet går snabbast! 
    Klar för servering! 

"Uteservering" i trädgården?






Mums med sallad, oliver och hummos!




Underbar löprunda...

som följdes av matlagning i vårt kök, som fylldes av kvällssol. Det är det bästa, att stå och laga mat, med dörren till trädgården öppen och med solskenstrålar som fyller upp hela köket. Lägg till härlig musik eller varför inte p3, och allt blir perfekt! 

Kvällen började med att springa milen i Skrylle (skogen...) med tha pappa. Gick så bra och det var sjukt roligt! Det är en av de härligaste känslorna - när allt bara stämmer när man tränar. När man ger allt och ändå har ännu mer kvar att ge. Fantastiskt! 

Har precis lagat och ätit mat, lagade en god tonfiskomelett. Recept och bilder kommer snart!   



Dessutom är jag kär. I mina springskor... Kan inte säga annat än att träna i fina saker ger en kick i sig :)

Mat för en sommarkväll...

Igårkväll fick man hopp om livet. Eller i alla fall hopp om en riktig sommar med solsken. Och denna finfina kväll krävde en rätt som enligt mig smakar och doftar sommar. Det blev en Ljummen kikärts- och hallomisallad. Enkelt att snabbt slänga ihop och med en smak av Medelhavet!

Tid: ca 15 minuter

Du behöver för 1 port. :

1/2 rödlök
ca 2 cm röd chili
några soltorkade tomater i olja
1 tsk hackad basilika
en nypa torkad oregano
1 dl grovt hackad paprika 
3 st cocktailtomater
2 msk kikärtor
4 skivor hallomi, ca 1/2 cm breda
ruccolasallad
solrosskott
1/3 avokado
valnötter
salt och peppar
ev. 1/4 äpple och några jordgubbar

Själv älskar jag röror av olika slag. Hummos är exempelvis väldigt gott att servera till denna sallad, och hallomi passar alltid bra tillsammans med mangochutney! 

Gör såhär:
Hacka chilin och skiva rödlöken och de soltorkade tomaterna i strimlor. Hetta upp en skvätt olja i en stekpanna. Fräs chilin, oreganon och basilikan tillsammans med rödlöken och de soltorkade tomaterna i några minuter. Hacka paprikan och dela tomaterna. Lägg därefter i detta tillsammans med kikärtorna. Låt fräsa i ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar. 
    Stek hallomin enligt dess förpacknings anvisningar i en separat stekpanna. 
    Lägg upp så mycket av salladen och solrosskotten du vill ha. Skär avokadon i bitar och lägg på salladen.  Själv tycker jag mycket om äpple i sallader, eller att avsluta med lite frukt. Så om frukt önskas är nu stunden att skära upp den. 
    Blanda salladen tillsammans med de varma grönsakerna och blanda om. Lägg därefter på hallomin och gärna lite svartpeppar. Toppa med några valnötter. Klart för servering! 




Mumsig mat en solskenskväll...





Cupcakes

Att baka gör en barnsligt glad. Jag gör det allt för sällan. Men igår ställde i alla fall jag och en vän oss i köket för att göra cupcakes. De skulle bli en del av en födelsedagspresent. Själv har jag aldrig kladdat med glasyr först, så när det slumpade sig så att jag blev den att slutföra projektet kände jag lätt panik då jag insåg den stora pressen att skapa något vackert OCH INTE förstöra våra muffins, bakade med kärlek. Såhär blev resultatet. Helt okej för en första gång?! 















Det är dags....

att säga: hej och välkommen att kika in på min blogg! 

Som just utexaminerad student börjar jag nu en upptäcksfärd genom livet.  Och som en ganska nybliven bloggnörd har jag nu bestämt mig för att starta något eget! Efter en vecka som arbetslös student känner jag hur det kliar i fingrarna efter ett nytt projekt. Ideér har kommit och gått och till slut har jag nu bestämt mig för att skapa något som jag tyckte saknades. 

Så här kommer en liten stor lundatjej med en blogg om träning, hälsa och framförallt mat och matlagning! Matlagning är en värld som jag gärna stiger in i, för att njuta av dofter, färger och smaker. Och för att ta bort den maniska tankegången som existerar överallt kring mat. Balans i livet söker jag - och kanske är denna blogg ett steg på vägen till att få ihop sin egen verklighet med den reella världen. Och kanske är jag inte den enda som söker detta? 






RSS 2.0