artikelläsning

Tidningsnörd är jag och det kan vara svårt att ha undgått. Men det jobbiga med att läsa tidningen utan sällskap av någon annan tidningsnörd är: man kan inte diskutera artiklar eller påstående som gör en extremt irriterad, arg, fascinerad.

Som det här med bantningspiller. En intressant artikel finnes idag i Svenska Dagbladet om detta fenomen: bantningspiller. Artikeln handlar om att dessa piller i verkligheten inte fungerar utan mer ger svåra biverkningar. Även då alla parter (läkemedelsindustrin, läkare och patiente) skulle tjäna på att bantningspiller gav resultat. Bl.a. tas medlet Xenical upp, vilket produceras och säljs av läkemedelsföretaget Roche. Detta var det första medlet som började säljas, redan 1999, och idag säljs på recept av Roche.  Hur verkar då detta fantastiska piller? Det hindrar fettupptagningen från maten i tarmen - om patienter äter fett blir resultatet svårkontrollerade diarréer. Ett tag efter pillrets lansering slutade därför många att ta pillret. Preparatet  lanserades som en nygammal produkt 2009, under namnet Alli och förekom flitigt i svenska reklamer. Dosen av preparatet som skapar massiva diarréer skulle då ha sänkts. Svenskan tar också upp intressanta aspekter

"Argumentet för den receptfria försäljningen är att den låga doesen inte ger de mest fruktade diarréekomplikationerna. Rädslan för att anorektiker ska börja missbruka Alli tillbakavisas med argumentet att 'anorektiker ändå inte äter fett eftersom de har fettfobi'".

Vad är detta för argument?

Vidare fortsätter artikeln om andra bantningspreparat.

Ska lusläsa artikeln vidare. Blev bara sjuk irriterad och börjar fundera på själva läkemedelsindustrin. Bloggen blir helt enketl nu min diskutionspartner.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0