Råg- och dinkelbröd med frön





Ett mycket gott bröd som bakades häromdagen! Gott med mycket frön i degen som gav en knaprig yta.

Råg- och dinkelbröd med frön

4 bullar. Tid: ca 25 min.

2 dl grovt rågmjöl
1 dl fullkorns dinkelmjöl
en nypa salt
2 msk linfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 tsk bakpulver
1 dl kesella lätt
1 dl lättmjölk
2 msk smör/margarin

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samman alla torra ingredienser för sig och kesellan, mjölken och smöret för sig. Rör samman allt och blanda väl. Forma till 4 bullar och platta ut på ett bakplåtspapper. In i ugnen i drygt 12 minuter. Klart!

Gårdagens kvällsmat



     

Fräsigt qournfräs med sting och avokado- och tomatsallad.
Serverades tillsammans med blandad grönsallad, melon- och jordgubbssallad, lätt kesella och tacosås hot.


Efter ett efterlängtat besök på gerdahallen och ett underbart rolig funk-pass, vankades matlagning hemma. Det blev taco-inspiration och riktigt gott!

Qournfräs med sting

1 port. ca 15-20 min.

1/3 grön paprika
1/4 röd paprika
1/3 rödlök
ca 2 dl qournfärs / mincefärs
1/2 dl majs
1 msk jalapenos
1-2 msk vatten
1 tsk torkad röd chili
1/2 tsk koriander
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk grönsaksbujlong
svartpeppar

Hacka paprikan och rödlöken fint. Fräs i olja och kryddorna. Lägg i jalapenos, färs och majs samt 1-2 msk vatten. Blanda och låt fräsa i ca 8 minuter. Smaka av med svartpeppar (och de andra kryddorna...).

Tomat- och avokadosallad

1 port. ca 5 min.

1/2 tomat
1/3 avokado
örtsalt och svartpeppar (gärna nymalen)
crema di balsamico

Hacka tomat och  avokado grovt, salta och peppra och ringla över crema di balsamico (eller vanlig balsamicovinäger).







Recept: Tomatsallad med bladpersilja





Gårdagens middag bestod av denna tomatsallad tillsammans med kikärtsbiffar, hallomi, avokado, melon och jordgubbsallad med balsamico samt mangochutneysås. Lyckat värre! Här nedan är receptet på tomatsalladen.

Tomatsallad

2 port. 10 min

1 stor tomat
1/2 rödlök
3/4 grön paprika
2-3 dl hackad bladpersilja

citron 
olivolja
örtsalt och nymalen svartpeppar
ev. pressad vitlök

Hacka tomaten och parikan grovt och rödlöken fint. Blanda tomat, paprika, rödlök och bladpersilja. Blanda ihop lite olivolja, citron och ötrsalt samt svartpeppar. Eventuellt även pressad vitlök. Smaka av. Blanda i salladen. Klart!




 

Boknostalgi

O! Läste en artikel i tidningen Hälsa precis (en av alla dessa otaliga tidningar som ligger i drivor här hemma...). Hemma i mitt kök - Johanna Westman. Johanna Westman, vars matlagningsprogram för barn jag kollade på som liten. Boken Första kokboken lusläste jag som liten - en matlagningsnörd redan då! Måste ta en titt i boken, som fortfarande har sin plats i bokhyllan! 



hihi. sötaste boken :) artikeln hittas på denna adress:

http://www.halsa.se/artiklar.asp?id=21&artikelid=184&com=t


Recept: Rågscones med russin och kanel





Rågscones med russin och kanel

När jag var i Canada åt jag bagels med russin och kanel - en F A N T A S T I S K upplevelse för smaklökarna. Sconesen jag bakade i helgen med russin och hasselnötter fick mig att tänka på detta. Jag bestämmde mig för att prova mixen! Och resultatet blev mycket bra!

4 bullar Tid: ca. 25 min.

2 1/3 dl rågmjöl
1 dl russin
2 tsk kanel
en nypa salt
1 tsk bakpulver
1 msk hela linfrön
2 msk pumpafrön
1 dl lätt kesella (1 % fett)
1/2 dl lättmjölk
2 msk smör

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda samman kesella, mjölk och smör. Rör ner denna blandning i de torra ingredienserna och blanda väl. Forma till fyra bullar och platta ut dessa på ett bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i ca 12 minuter.


Potter-night!

Jag har sett Harry Potter nu. Hehe - var lycklig när mammsen sa att hon kunde bjuda mig på bio!
Började kvällen med att sitta på Espresso House uteservering med en stor latte och en vän - i solsken. När jag drog mig till bion började det regna. Ganska bra tajming - bio är alltid mysigt när det regnar. Efter bion drog jag och mamma vidare till Stortorget, där jag krängde vegetariska Nachos todos och som pricken över i:et - en underbart god cappucino! Fin kväll. Men hur var filmen då? 

Tyckte faktiskt mycket om Harry Potter och Halvblodsprinsen. Självklart går ingen av filmerna att jämföra med bokserien. Men vem hade väntat sig det? Det är dock en mycket bra film, som är värd att gå och se på bio. Filmen skiljer sig en del från boken, vilket faktiskt inte upprör mig. Hellre att man gör en film som är riktigt bra, men som kanske avviker från den ursprungliga boken, än gör en okej film som är nästan identisk med dess ursprung. Helt klart den bästa av alla filmer som släppt i serien! Det var även en annan estetik i filmen, och då tänker jag inte på alla specialeffekter (som för övrigt var rätt så mäktiga) utan vissa scener. Landskapet som allt utspelas i är häpnadsväckande vackert. Men även sättet att filma, skapar scener som kan liknas vid vackra fotografier. Själv vill jag bara stanna kvar, om så bara för en liten liten liten, stud i Harry Potters värld.







Glädje: Kläder

Känner allt för ofta att mina träningskläder (som jag tycker om!) ligger i tvättkorgen. Eller slängt i något hörn någonstans.... Men saknaden av att ibland vara tvungen att träna i den där t-shirten som faktiskt är så gammal att man inte kommer ihåg när man köpte den (eller om mamma köpt den - och då är den gammal!), beror även av ett underskott på träningskläder. Har alltid låtit en snålhet gå före och valt att inte köpa nya träningskläder så ofta som det behövs. Det är ju inte det billigaste. Men! Har craving... surfat runt på internet och letat fina saker. 

Inspiration

    

Puma - funkar alltid! (ovan...)

               

Lulemon - ett fantastiskt märke. "Upptäckte" detta märke när jag var i Banf, Canada, i våras och åkte snowboard. (Shoppade sommar-träningskläder i snön...) 
Lulemon är ett märke som specialiserar sig på yoga, men har mycket kläder anpassade till exempelvis löpning. 
Ha-begär....
Undrar om det finns någon rea kvar...hm.

Annars är Nike en favorit. Bara att checka in deras hemsida www.nike.com är en upplevelse. Varning för dreggel över kläder...!

Ska nu gå och räkna och se över min ekonomiska situation (oj, låter lite allvarligt...) och se om jag har råd att köpa något...Det skulle behövas! Och snart är det lööön! Yey. 

Recept: Rågscones med russin och hasselnötter



Mums! De här bröden blev mycket lyckade! Och det är ju verkligen hur enkelt som helst att göra. 
Ska ha ett brödprojekt tror jag - baka mera bröd helt enkelt, och improvisera. InspirationsTips är att gå in på 
Mollys hälsoblogg eller jennas.blogg.se
för exempelvis goda brödrecept!

Rågscones med russin och hasselnötter

Tid: ca 25 min. 4 bullar

2 1/3 dl rågmjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1/2 dl russin
1/2 dl hackade hasselnötter
1 msk psyliumfrön (eller dylikt)
2 msk smör
1 dl kesella (lätt kesella 1 % fett)
3/4 dl mjölk

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samman alla torra ingredienser. Smält smöret och rör samman med mjölk och kesella. Rör sedan ner detta i de torra ingredienserna. Blanda ordentligt och forma sedan degen till fyra bullar. Tryck ut dessa på ett bakplåtspapper. In i ugnen i ca 12 minuter. Servera! 


Söndag

Söndagen kom med regnmoln. Kvällen har dock haft ett underbart ljus. Vem vill vara utomlands när svensk sommar är som bäst?

Dagen har i alla fall spenderats med promenad, läsning av mysig bok, övningskörning (!), bakat scones (!) och sprungit milen i Skrylle med pappa. 

Har förresten craving efter nya Harry Potter filmen. Skulle vara härligt att försvinna in i Harry Potter-världen. Saknar böckerna, och ja, visst kan man läsa om dem. Men sidorna i böckerna börjar nötas ut... Kan ha väldigt svårt att lämna vissa böcker och säga hejdå till karaktärer och världar. Bland det bästa jag vet, är att hitta en bokserie som man kan sträckläsa. Det är fantastiskt. 

Receptet till mina scones kommer snart! 



Springa

Hade förresten en fantastisk löprunda igår. Sprang i drygt 50 minuter. En runda som innehöll strand, asfalt, äng, skog, asfalt, sand. Väldigt mycket spring i sanden. Lekte lite med vågorna och sprang i vatten en bit. Underbart. Trodde inte alls att jag var ute och sprang lika länge som jag gjorde. Tröttnade helt enkelt inte. 

Lite som promenaderna som tas vid stranden. Långa promenader, där det bara är att gå, gå och fortsätta gå. Har vissa vändpunkter längs stranden - annars skulle jag fortsätta att gå tills jag kom till Kina ( ni vet när man var liten och man skulle gräva ett så djupt hål i sandlådan att man kom hela vägen till Kina?). Väldigt fina stunder. 

Har hört att någon som växt upp vid ett hav och flyttar bort, alltid känner en saknad som om man saknade en del ut av sig själv. Själv så kan jag först andas på riktigt när jag möter min vän havet. Är det inte intressant hur vi människor beror av så mycket? 

Hav


Hav, strand, land. Andas.
Tillbaka från landet och Juleboda.




Morgonpromenad





Stekhet äng. En pissmyra bet mig. Tycker vi om? Nej! 


Recept: Qournfilé med smak av ingefära med melon- och bönsallad


Mumsiga maträtten som lagades för några veckor sedan - här är receptet!


Qournfilé med smak av ingefära

Tid: ca 20 min. 1 port

2 qournfiléer
1/2 tsk torkad vitlök
3 msk riven parmesan
2 msk riven ingefära
1 tsk färsk, röd, hackad chili
örtsalt och svartpeppar
olja

Tina qournfiléerna i mickron. Häll en skvätt olja i en varm stekpanna och lägg i chilin, vitlöken och ingefäran. Rör runt och vänd sedan qournfiléerna i chili- och ingefärsblandningen. Salta och peppra. Låt steka i ca 5 minuter. Strö sedan parmesan över filéernas båda sidor och stek tills ytan blivit knaprigt gyllenbrun.

Melon- och bönsallad

Tid: ca 20 min. 1 port.

en klyfta nätmelon
en handfull ruccollasallad
en handfull solrosskott
1/4 grön liten paprika
en handfull suger snaps
1/4 rödlök
2 msk vita stora bönor
en bit fetaost
1/2 avokado
en nypa torkad chili
örtsalt och nymalen svartpeppar
balsamicovinäger

Hacka paprikan grovt, löken fint och dela suger snapsen på mitten. Häll olja i en stekpanna och när det är varmt, lägg i chilin och därefter paprikan och de vita bönorna. Låt denna fräsa medan du skär upp melonen och avokadon. Skölj salladen och solrosskotten. Lägg i suger snapsen i stekpannan tillsammans med rödlöken. Rör runt och låt allt fräsa i några sekunder. Häll sedan över detta i en skål tillsammans med melonen, avokadon, salladen och solrosskotten. Ringla över balsamicovinäger och örtsalt samt svartpeppar. Toppa med fetaost.

Mangochutneysås

Matlagningsyoghurt
Mangochutney

Blanda önskad mängd av vardera ingrediens i en skål. Lätt som en plätt och gudomligt gott!


 Servera qournfiléerna och melon- och bönsalladen tillsammans med mangochutneysåsen! Smaskens!


Sommarkväll och mat i det fria

Grillad lax, sallad med avokado, ruccola, tomat och rödlök, tzatsiki, grillad sparris med parmesan samt fruktsallad med mango och jordgubbar. Sommar i ett nötskal - fantastisk kväll och fantastisk mat! 









Testar träning på Gerdahallen

Nu i sommartider är det semester från fäktträningen. Men! Jag vill inte löpträna fyra låånga pass i veckan, alltså arbetar jag mig igenom passen på gerdahallen. Tidigare har jag funnit den fantastiska afron! Men nu börjar några fler guldkorn vaskas fram...

Styrkegympa: Första gången i måndags! Ett pass som innehåller både lite kondition, gymparörelser, styrketräning på stång och matta samt cirkelträning. Främst är alltså passet fokuserat på styrka, vilket jag tycker var givande! Att träna styrketräning med vikter är något som jag inte gjort på riktigt länge - gissa om jag kände mig ringrostig ibland... Träningen håller på i 1.5h, vilket jag tycker är väldigt bra. Då känner man sig genomtränad. Absolut något att gå på igen - förhoppningsvis slipper jag då smygkika på vad alla andra i gruppen tar sig för...

Aerobics: Efter första passet tänkte jag: NEJ! Kände mig väldigt förvirrad och fattade inte vad ledaren pratade om. Kan bero på att jag inte var så insatt i termer som användes - hade aldrig gått på något baspass eller något liknande träningspass, typ step. Jag stapplade fram och kände därför inte riktigt svetten lacka.... Men! Jag gav inte upp och efter att ha försökt ett antal gånger så tycker jag faktiskt att det är rikigt roligt! Det är det dansanta som verkligen lockar mig - att dansa loss är ju bland det roligaste som finns! Passet håller på i 1h, vilket för mig betyder att jag inte är slutkörd och därför vill ha mer träning. Brukar därför lägga på en timme träning till - exempelvis en klass afro. 

Afro: Träning, dans och flås - kan det bli bättre? Har varit fast i afron sen första gången jag testade denna träningsform för ca 2 år sedan. Är högintensiv träning som ger endorfinkick och (med risk för hippi-varning...) låter själen leva ut. Ett stort måste!  

Step: Första känslan var ganska lik den jag fick efter första aerobicspasset. Men efter tre gånger känns det bättre och kicken när man hänger med i koreografin är härlig. Dock måste jag kombinera även detta pass med annan träning för lovely resultat.

Funk: O! Så roligt! Dans, dans, dans! Tränar, ler och flåsar. Jag njuter i högsta grad! Har bara gått på passet två gånger och ser fram emot nästa träningstillfälle...

Svårt/lätt? Enligt gerdahallen själv så borde man vara vältränad för att gå på styrkegympa, ett faktum vilket jag tycker stämmer. Aerobics och step är dock pass som passar den som vill komma igång med träningen, för man tränar inte lika länge och passen är på en ganska enkel nivå. Men, likt afron och funken, så blir nog passen roligare om man tycker om dans och koreografi! Och inte ger upp efter första gången. Afro är ett pass som jag tror passar de flesta. Man kan själv anpassa hur mycket energi man lägger i de olika rörelserna och därför förändras ens ansträngningsnivå. Och när det kommer till koreografin så är det viktigare att känna rytmen och dansa än att göra rörelserna exakt "rätt". Funk är väldigt mycket koreografi och kan därför vara rätt svårt - men man lär sig! Och man får upp sitt flås.

Nästa pass: Jag vill prova på att gå på alpin - ett pass som ska passa den vältränade. Låter intressant i hur Gerdahallen beskriver passet. Så vi får väl se! Annars vill jag även prova ett spinningspass. Anledningen till att jag inte provat detta under sommaren är ren snålhet. Det kostar nämligen mer att köpa ett sommarkort som inkluderar spinning...

Jag tror att det är viktigt att variera sin träning. Även om man exempelvis älskar att ligga ute i spåren och springa, så är det bra att en dag i veckan kombinera med bålträning och styrketräning. Dessutom tror jag man lättare tappar träningsmotivationen om man gör exakt samma sak hela tiden, speciellt om man inte är van vid att träna och lätt bli trött. 




Omtumlad

Hemma från Hultsfred! Underbara konserter och underbara vänner och människor. Dock för mycket kyla och regn... 

Lars Winnerbäck, Thåström, Simon Norrsveden, Regina Spektor, The Killers, Anna Ternheim. Fantastiska artister! Thåströms konsär var magisk. På Winnerbäck stod jag längst fram! Det var väldigt fint! 



RSS 2.0